ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

Τοποθέτηση Μωσαϊκού

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Όλα τα υποστρώματα στα οποία εγκαθίστανται τα προϊόντα της Agglotech® πρέπει να έχουν μεγάλη μηχανική ισχύ, να έχει παρέλθει ο απαραίτητος χρόνος από την εγκατάστασή τους, να μην υπάρχουν σημεία που εξέχουν, γράσο, λάδια, λίπη, κερί ή μπογιά. Τα μεγέθη, τα πάχη, η καθαριότητα, το φινίρισμα, τυχόντα κατεστραμμένα μέρη των προϊόντων πρέπει να ελέγχονται πριν από την εγκατάσταση. Η Agglotech® αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση εγκατάστασης ελαττωματικών προϊόντων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Μετά την εγκατάσταση είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε το υλικό κατάλληλα! Η Agglotech αρνείται κάθε ευθύνη για κατεστραμμένα υλικά μετά την τοποθέτηση.

ΠΛΑΚΑΚΙΑ

Για την εγκατάσταση πλακιδίων σε τσιμεντοκονία, η Agglotech προτείνει μια εύκαμπτη κόλλα (Mapei Granirapid ή Agglofix Agglotech). Για μεγέθη πλακιδίων από 60 x 60 εκ. και άνω, προτείνεται μια κóλλα υψηλής παραμορφωσιμóτητας τύπου S2 (Elastorapid Mapei ή Agglofix® Agglotech). Η χρήση της μεθόδου “buttering-floating” (εφαρμογή υλικού στο υπόστρωμα και στο πίσω μέρος των πλακιδίων) βελτιώνει την πρόσφυση μεταξύ του προϊόντος και της στήριξης. Η Agglotech προτείνει να περιμένετε 2-3 ημέρες μετά την εγκατάσταση των πλακιδίων για να προχωρήσετε στην αρμολόγηση, χρησιμοποιώντας ένα ελαστικό υλικό. Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση (κόλλα, κονίαμα κ.λπ.), συμβουλευτείτε την κάρτα τεχνικών χαρακτηριστικών του παραγωγού.

ΣΚΑΛΕΣ & ΜΕΤΩΠΕΣ

Για την εγκατάσταση κεφαλόσκαλων η Agglotech προτείνει μια κόλλα υψηλής παραμορφωσιμότητας τύπου S2 (Elastorapid Mapei – Agglofix Agglotech). Η χρήση της μεθόδου “buttering-floating” (εφαρμογή υλικού στο υπόστρωμα και στο πίσω μέρος των πλακιδίων) βελτιώνει την πρόσφυση μεταξύ του προϊόντος και της στήριξης. Η Agglotech® προτείνει αρμούς διαστολής τουλάχιστον 1 εκ. από ενδεχόμενα σημεία έντασης. Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση (κόλλα, κονίαμα κ.λπ.), συμβουλευτείτε την κάρτα τεχνικών χαρακτηριστικών του παραγωγού.

Για τις μετώπες, που πρέπει να εγκατασταθούν στις σκάλες, η Agglotech® προτείνει πάχος 3 εκ.

ΣΟΒΑΤΕΠΙ

Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει με την ίδια κόλλα που χρησιμοποιείται για τα πλακάκια. Χρησιμοποιήστε ένα ελαστικό προϊόν για το αρμολόγηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ PDF

ΚΟΛΛΑ AGGLOFIX

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

Τα υποστρώματα πρέπει να είναι μηχανικά ανθεκτικά, χωρίς να υπάρχουν σημεία που είναι χαλαρά ή εξέχουν και απαλλαγμένα από γράσο, σκόνη, λάδι, ίχνη γύψου, βαφής και διαχωριστικές ενώσεις. Τα υποστρώματα πρέπει να είναι σωστά συντηρημένα και να έχουν ολοκληρώσει την περίοδο υγρομετρικής συρρίκνωσης, να είναι σταθερά, απαλλαγμένα από ρωγμές και μη παραμορφώσιμα, καθώς επίσης δεν πρέπει να υπόκεινται σε συρρίκνωση ή δομικές κινήσεις μετά την τοποθέτηση. Εκτός εάν έχουν γίνει με τη χρήση ειδικών “υλικών για γρήγορο στέγνωμα” (στην περίπτωση αυτή, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή), τα κατώτερα υποστρώματα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν για κάθε εκατοστό πάχους, και σε κάθε περίπτωση για τουλάχιστον 28 ημέρες.
Τυχούσες άνισες περιοχές με διαφορές άνω του 1 εκ πρέπει να διορθώνονται με ειδικά αυτοεπιπεδούμενα προϊόντα ή προϊόντα φινιρίσματος. Οι επιφάνειες με βάση το τσιμέντο που εκτίθενται στο φως του ήλιου πρέπει να δροσίζονται με καθαρό νερό (εξάλειψη στάσιμων υδάτων), ενώ oι επιφάνειες με βάση τον ανυδρίτη πρέπει να είναι ξηρές, να έχει περάσει ο απαιτούμενος χρόνος από την εγκατάστασή τους, να μην υπάρχει σκόνη και να έχει εφαρμοστεί προηγουμένως ένα κατάλληλο συνθετικό αστάρι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ

Αναμίξτε με πόσιμο νερό σε αναλογία 22,5 ÷ 24,5% που ισοδυναμεί με 5,6 ÷ 6,1 λίτρα νερού έως 25 kg προϊόντος. Προσθέστε τη σκόνη στο υγρό αργά. Ανακατέψτε με ένα μίξερ με ελικοειδές εξάρτημα, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να είναι λείο και χωρίς σβόλους. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά και ανακατέψτε ξανά για λίγο. Η κόλλα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο προσφέρει χρόνο εργασίας περίπου 1 ώρας.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Χρησιμοποιώντας την ομαλή πλευρά του διασκορπιστή κόλλας, εφαρμόστε ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα του υλικού στο υπόστρωμα και στη συνέχει δουλέψτε το προϊόν με την οδοντωτή πλευρά του διασκορπιστή.
Μην υγράνετε τις πλάκες πριν από την τοποθέτηση∙ μόνο εάν το κάτω μέρος είναι πολύ σκονισμένο θα πρέπει να πλυθούν βουτώντας τες σε καθαρό νερό (βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει νερό στο πίσω μέρος). Οι πλάκες συνήθως τοποθετούνται πιέζοντας σταθερά, για να εξασφαλιστεί η σωστή επαφή με την κόλλα.
Σε κανονικές περιβαλλοντικές συνθήκες, η AGGLOFIX S2 έχει χρόνο ανοίγματος πάνω από 30 λεπτά. Ωστόσο, η τιμή αυτή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την απορροφητικότητα του υποστρώματος. Επομένως, είναι απαραίτητο να ελέγχετε συχνά ότι η κόλλα δεν έχει σχηματίσει επιφανειακή μεμβράνη και ότι είναι ακόμα φρέσκια και κολλώδης. Σε διαφορετική περίπτωση, χρησιμοποιήστε την οδοντωτή πλευρά του διασκορπιστή για να ανακατέψετε ξανά. Στην περίπτωση εξωτερικών δαπέδων και επικαλύψεων ή εφαρμογών που πραγματοποιούνται σε μέρες με ανέμους, ή στην περίπτωση εφαρμογών που είναι ιδιαίτερα δύσκολες ή χρησιμοποιούνται πλάκες μεγάλου μεγέθους, ή όποτε ο τεχνίτης το κρίνει απαραίτητο για να διασφαλιστεί καλύτερη εφαρμογή, η κόλλα AGGLOFIX S2 πρέπει επίσης να απλώνεται στο πίσω μέρος της πλάκας (μέθοδος «διπλής επάλειψης»).

ΚΑΛΥΨΗ

Κατά την επιλογή του διασκορπιστή που θα χρησιμοποιήσετε, η γενική αρχή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι αυτή της επιλογής ενός διασκορπιστή που θα επιτρέψει τη συνολική (100%) ύγρανση του πίσω μέρους του πλακιδίου. Κατά την τοποθέτηση μικρών πλακιδίων σε ομοιόμορφα υποστρώματα, προτείνεται να χρησιμοποιήσετε ένα διασκορπιστή 8 χιλιοστών (κάλυψη περίπου. 4 ÷ 4.5 kg/m2). Σε ανώμαλα υποστρώματα, συνιστάται να χρησιμοποιείτε διασκορπιστή 10 χιλιοστών (κάλυψη 5 ÷ 6 kg/m2). Για μεγάλα μεγέθη και όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο διπλής επάλειψης, χρησιμοποιήστε ένα στρογγυλό οδοντωτό διασκορπιστή και δημιουργήστε στρώματα κόλλας πάχους έως 10 χιλιοστών∙ στην περίπτωση αυτή, η κάλυψη είναι περίπου 6 ÷ 8 kg/m2.

ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Οι ενώσεις μεταξύ των πλακιδίων μπορούν να αρμολογηθούν μετά από 8 ÷ 12 ώρες όταν εφαρμόζονται στον τοίχο και μετά από 36 ÷ 48 ώρες στα πατώματα (ανάλογα με το πάχος τους) με τη χρήση ειδικών στεγανωτικών με βάση το τσιμέντο ή, εάν είναι απαραίτητο, εποξειδικών στεγανωτικών, που διατίθενται σε διάφορα χρώματα.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Καθαρίστε τα χέρια σας και τα εργαλεία με άφθονο καθαρό νερό πριν σταθεροποιηθεί το μίγμα. Το καθάρισμα μετά είναι πολύ δύσκολο και μπορεί να χρειαστεί η χρήση ειδικών μηχανημάτων.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το τεχνικό μας τμήμα είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ PDF